+359 883 392 152 Запитване

Автобусна екскурзия Рилски езера от Варна

Самоков, България
Продължителност
3 дни / 2 нощувки
Маршрут
Варна-Бургас-Пловдив-Рилски манастир-Самоков-Паничище-Овчарченски водопад
Дати на отпътуване
02.08.2024 г.
Цени от
285лв.
Запитване
Програма

Тридневна екскурзия до Рилски манастир и Седемте рилски езера. Езерата безспорно са една от най-впечатляващите природни забележителности на Балканския полуостров.

1 ден. ВАРНА - БУРГАС-ПЛОВДИВ-РИЛСКИ МАНАСТИР - САМОКОВ
Отпътуване от гр.Варна / гр.Бургас за Рилски манастир. Рилският манастир е разположен на 1,147 метра надморска височина сред ухаещите иглолистни гори на планината Рила. Обителта представлява комплекс от култови, жилищни и стопански постройки с обща площ 8800 кв. м.Рилският манастир се отличава с уникална архитектура. В главната манастирска църква „Рождество Богородично”, строена в периода 1834 – 1837г., се намират мощите на светеца Йоан Рилски. До нея се издига най-старата сграда в комплекса – Хрельовата каменна кула от 1335 г. Настаняване в хотел 3* в района на град Самоков. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

2 ден. САМОКОВ - СЕДЕМТЕ РИЛСКИ ЕЗЕРА - САМОКОВ
Закуска. Отпътуване за Паничище / х. Пионерска/. Изкачване с лифт до х. Рилски езера. Преходът започва по билото на Сухия рид над х. Рилски езера, към езерото Бъбрека /около 1ч. 30 мин./ По пътя се разкрива красива панорама. Според възможностите си някои от участниците остават за почивка на езерото Бъбрека. Останалите продължават да изкачват Езерния връх покрай Окото до Сълзата (най - високото) /около 1ч./, от където се виждат всички седем езера. Слизането е покрай езерото Близнака, Трилистника и Рибното езеро, до което се намира х. Седемте Рилски езера, покрай началото на Дъновистката пътека до Долното езеро. Продължава се до лифта. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден. САМОКОВ-РЕСИЛОВСКИ МАНАСТИР-ОВЧАРЧЕНСКИ ВОДОПАД-БУРГАС- ВАРНА
Закуска.Отпътуване за Ресиловски манастир " Покров Богородичен ". Той е постоянно действащ женски манастир. Изграждането му започва през 1932г. Средства са събирани чрез дарения от околните райони. Значителна сума е получена и от цар Борис III. Манастирът е завършен и тържествено осветен от Знеполския епископ Флавиан през 1940г. През 1995г. манастирът е основно реконструиран. Построени са нови жилищни сгради и църква. Отпътуване в посока с. Овчарци. Разходка до Овчарченски водопад , който е най - ниско разположеният водопад в Рила на 900 метра надморска височина. Достъпът е лесен, с малко ходене по добре поддържана и обозначена екопътека .Любопитен е произходът на името, което носят реката и водопадът. То идва от легендата за красива девойка на име Горица, която живеела в селото със своя съпруг - овчаря Йовица. Както много често се случва в родния фолклор обаче, слухът за неземната красота на българката бързо достигнал до ушите и на местния турски бей, който веднага я пожелал за себе си и изпратил хората си да я отвлекат и да му я доведат. Когато ги видяла, Горица побягнала и се скрила от преследвачите си в планината. Достигайки до ръба на скалите, тя разбрала, че няма да може да им се измъкне и предпочела да се хвърли, отколкото да попадне в турския сарай.Отпътуване за град Варна .Пристигане в град Варна вечертя.

ОТСТЪПКИ:
настаняване на дете до 12 години настанено двама пълноплащащи възрастни – минус 20 лв.

ДОПЛАЩАНЕ:
по програмата не се предлага единично настаняване !!!

Цената включва ранспорт с туристически автобус;
2 нощувки в района на град Самоков хотел 3*;
2 закуски и 2 вечери;
Посещение на Рилски манастир;
Посещение на Ресиловски манастир;
Посещение на Овчарченски водопад /Водопад Горица / ;
Туристическа застраховка на стойност 1 000 лева покритие при "Евроинс" АД;
Груповата застраховка важи за всички пътуващи на възраст до 84 г. без доплащане;
•Водач придружаващ пътуването;
Цената не включва разходи от личен характер;
лифт в двете посоки: 15 лв. за деца от 5 до 12 год., пенсионери и инвалиди;
•лифт в двете посоки: 25 лв.
деца под 5 години пътуват безплатно
За допълнителен багаж извън раница (1бр.) – 10.00 лв. /в посока/
В цената на билет / карта е включена застраховка „Злополука на пътниците в средствата за обществен транспорт“.
Допълнителна информация
Условия за резервации и анулации:
За резервация са необходими три имена и ЕГН на пътуващите.
При записване се внася депозит не по-малко от 30% от цената на пътуването.
Направени резервации автоматично се анулират, 72 часа след генерирането им, ако по тях не е постъпило плащане.
Доплащането е до минимум 10 дни преди датата на заминаване.