+359 883 392 152 Запитване

САМАРКАНД – БУХАРА – ТАШКЕНТ ОТ СОФИЯ

39.626855, 66.978865
Продължителност
9 дни / 7 нощувки
Маршрут
САМАРКАНД – БУХАРА – ТАШКЕНТ
Дати на отпътуване
05.04.2025 г.,   05.05.2025 г.
Цени от
3299лв.
Запитване
Програма
ЦЕНИ:
Начална дата Цена
05.04.2025 от 3299 лв.
05.05.2025 от 3299 лв.

ДЕН 1 | Полет до Самарканд
В този ден летите с престижна авиокомпания (с прекачване) до Самарканд.

ДЕН 2 | Самарканд
Кацане в Самарканд – “Скъпоценният камък на Изтока”. Трансфер до хотела.
Закуска.
Предстои обиколка на града (включена в цената). Ще видите някои от най-емблематичните забележителности, като мавзолея “Гур Емир”, известен още като "Гробницата на императора“. Това е мястото, където са положени тленните останки на Тимур, наричан “последният император на Азия”.
След това ще посетите внушителния площад "Регистан", включващ три величествени медресета (ислямски училища), които са създадени под покровителството на Тимур. Следва посещение на джамията "Биби Ханъм" – най-голямата в света за времето си. Тя се намира до ориенталския пазар "Сияб" – шумен и поразяващ сетивата. Тук ще намерите традиционни стоки и местни деликатеси. Продължавате към некропола "Шахи Зинда", исторически погребален комплекс, поръчан от Тимур за семейството му и най-близките довереници. Този комплекс често е наричан "улицата на мъртвите" и смятан за едно от най-светите места за поклонение на мюсюлманите.
С наближаването на края на деня ще се насладите на традиционна вечеря в узбекско семейство (включена в цената). По желание ще може да вземете участие при приготвянето на традиционното за Узбекистан ястие “плов”.
Нощувка в района на Самарканд.

ДЕН 3 | Бухара
Закуска.
Отпътуване с високоскоростен влак до Бухара. Пристигане и трансфер до вашия хотел.
Ще посетите чаената къща "Подправките по пътя на коприната" (включена в цената), като ще присъствате на чаена церемония, която включва дегустация на 5 вида чай (билков, с карамфил, с джинджифил, зелен, с шафран) или 2 вида кафе, ориенталски сладкиши и сушени плодове.
Свободно време, в коeто ще можете да се насладите на Бухара, наричан "земята на глигана". Вечертa ще може да се разходите из очарователните улички на стария град.
Вечеря (пакет "Вечери"). Нощувка в района на Бухара.
 

ДЕН 4 | Бухара
Закуска.
Предстои ви обиколка на един от най-древните градове в Централна Азия – Бухара (включена в цената). Ще видите богатата колекция от артефакти на Саманидския мавзолей, построен по време на управлението на Исмаил Самани (892-907). В близост са мавзолеят Chashma Ayub, с отличителния си конусовиден покрив и множество куполи и крепостта ARK. Ще посетите джамията Боло Хауз, която е служила като основен храм за двора на емира, комплекса Poi-Kalon, медресето Miri-Arab, Kalon джамия и емблематичното едноименно минаре (46 м) – прието за символ на града. Ще видите комплекса Ляби-Хаус, който обхваща медресето Нодир Девън Беги и Чонако и къщата на Файзула Ходжаев – архитектурен шедьовър. Ще се докоснете до уникалния дизайн на джамията Хор Минор, характерна с архитектурата си в индийски стил.
Ще завършите деня с вечеря във Foklore NDB Madrasa и ще може да опитате местни деликатеси, наслаждавайки се на традиционни фолклорни изпълнения (включена в цената).
Нощувка в района на Бухара.

 

ДЕН 5 | Бухара – Ташкент
Закуска.
Свободно време или възможност за допълнителна завладяваща обиколка на Бухара (пакет "Допълнителни екскурзии"). Ще разгледате оживения еврейски квартал, където можете да посетите синагога и да научите за богатото историческо и културно значение на еврейската общност в Бухара. Обиколката ще продължи до комплекса Накшбанди, смятан за една от най-сакралните дестинации на мюсюлманите. Мавзолеят и джамията в комплекса, предоставят информация за живота и ученията на Накшбанди (1318-1389), уважаван суфист и основател на влиятелния едноименен орден. Ще станете свидетели на ежедневното поклонение на предани последователи, които отдават почит в това свято място.
След това ще имате възможност да се включите в майсторския клас по рисуване на миниатюри върху копринена хартия, воден от потомствения миниатюрист Даврон Тошев (предлага се на място).
По късно ще се отправите към ЖП гарата за пътуване с високоскоростен влак Afrosiyob до Ташкент. Пристигане и трансфер до хотела.
Вечеря (пакет "Вечери"). Нощувка в района на Ташкент.

 

ДЕН 6 | Ташкент
Закуска.
Ще разгледате най-големия град в Централна Азия и столица на Узбекистан (включена в цената). Ташкент се намира в сърцето на Великия път на коприната, който свързва Европа и Азия. Място, променяло съдбите на хората завинаги. Старият град на Ташкент, наречен Ески-Шаха, остава най-забележителното място в столицата, където може да задоволите сетивата си с неподправена средновековна ориенталска архитектура – джамии, медресета и мавзолеи. Едно от действащите медресета Кукелдаш, някога е било и керван-сарай. В близост е и старата градска чаршия Чорсу, която от древни времена е най-големият търговски център на Ташкент. Недалеч се намира Петъчната джамия (Джума) датираща от XV в. Друга забележителност е комплексът Хаст-Имaм, смятан за религиозен център на столицата. Tой е емблематично място за световното културно наследство, защото тук се съхранява Коранът на Усман, от който се смята, че са направени всички останали преписи на Свещеното писание. Други забележителности са: джамията Tilla-Sheikh, мавзолеят на Кафали Шаши, построен в чест на имама Кафали Шаши. Ще посетите и друг древен център за обучение – медресето Абдулкасим Шейх от XVI век. Непосредствено до него се издига и сградата на Парламента. В Стария град е мавзолеят на Шейхантавър от XIV век, където е оцеляло едно от изсушените свещени дървета, които според легендата са растяли на местата, които е посещавал Александър Велики.
В столицата има великолепни театри, китни кафенета и ресторанти, където можете да се насладите на местна или интернационална кухня. Архитектурният облик на Ташкент е отражение на националния колорит, който има тази омагьосваща страна – ултрамодерна архитектура, хармонично съжителстваща със средновековни структури и огромен брой паркове и площади.
Вечеря (пакет "Вечери"). Нощувка в района на Ташкент.

 

ДЕН 7 | Ташкент – Самарканд
Закуска.
Свободно време в Ташкент или възможност да се включите в разглеждането на националния парк Ugam-Chatkal, в близост до Ташкент (пакет "Допълнителни екскурзии"). Ще ви се предостави възможност да се докоснете до културния живот в Ташкент, като може да посетите галерия и/или спектакъл (предлага се на място). "Human House" е невероятно място, съчетаващо художествена галерия, музей, магазин за сувенири и кафене. Намира се в централната част на Ташкент и е лесно разпознаваема по своите кирпичени стени и старинен ориенталски стил. Спектакълът "Ташкент говори" е създаден от множество мемоари и интервюта на жители на Ташкент. Ще се докоснете до света на местните, техните традиции, обичаи и неподправен начин на живот.
В късния следобед ще отпътувате с високоскоростен влак Afrosiyob до Самарканд. Настаняване в хотела.
Вечеря (пакет "Вечери"). Нощувка в района на Самарканд.

 

ДЕН 8 | Самарканд
Закуска.
Свободно време в Самарканд или възможност да се включите: в дегустация на вино, разходка с лодка и обиколка на нощен Самарканд (пакет "Допълнителни екскурзии"). Екскурзията за дегустацията на вино във винарна Bagizagan ще ви запознае с историята на винопроизводството, събирането на реколтата и тънкостите на производството на регионални вина. Ще може да се насладите на най-добрите сортове узбекски вина.
Разходката с лодка по гребния канал е акцент на "Пътя на коприната Самарканд". Ще се насладите на красиви гледки към хотели, конгресен център, музикалния фонтан и разбира се Вечния град.
Обиколката на нощен Самарканд ще ви потопи в ориенталска нощна атмосфера на осветения площад Регистан с музика, главния пазар с автентична музика и светлинно шоу.
По-късно ще имате възможност да се докоснете до вълнуващия майсторски клас по калиграфия "Напиши името си" (предлага се на място). Професионален майстор-калиграф ще ви покаже как да изпишете красиво името си с арабски шрифт на хартия. Това е медитация, която ще ви даде незабравимо изживяване, ще успокои ума ви, ще избистри мислите ви и зареди с положителна енергия. Калиграфът Абдужалил Ергашев ще ви подари талисман за късмет, любов, здраве, богатство или друг, по ваш избор.
Вечеря (пакет "Вечери"). Нощувка в района на Самарканд.

ДЕН 9 | Полет до България
Закуска.
Свободно време за разходка или шопинг.
Трансфер до летището. Обратен полет към София.
Допълнителна информация

ЦЕНАТА ВКЛЮЧВА:
 • ДВУПОСОЧЕН САМОЛЕТЕН БИЛЕТ
 • ВСИЧКИ ЛЕТИЩНИ ТАКСИ: 20 кг регистриран и 5 кг салонен багаж.
 • TРАНСФЕР: летище - хотел - летище (модерен автобус с климатик; влак).
 • НАСТАНЯВАНЕ: отлични 4* хотели според местната категоризация.
 • ХРАНА: 7 закуски в хотелите.
   БОНУС – 2 ВЕЧЕРИ: Традиционна вечеря в узбекско семейство; Вечеря във NDB Madrasa с фолклорна програма.
 • ВОДАЧ С БЪЛГАРСКИ ЕЗИК ще ви придружава и дава подробна информация по време на програмата.
 • НЕЗАБРАВИМИ ЕКСКУРЗИИ:
  • обиколка на Самарканд;
  • обиколка / чаена церемония на Бухара;
  • обиколка на Ташкент.

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА
 • ЗАДЪЛЖИТЕЛНА МЕДИЦИНСКА ЗАСТРАХОВКА (ЛЕВ ИНС АД с покритие 10 000 евро):
   • за лица до 70 г.: 24 лв.         
   • за лица, навършили 70 г.: 48 лв. (двоен размер)
 • ДОПЛАЩАНЕ ЗА ИНДИВИДУАЛНО НАСТАНЯВАНЕ (в случай, че пътувате сами и нощувате в самостоятелна стая): 599 лв.
 • ЗАСТРАХОВКА "Отмяна на пътуването".
 • ТУРИСТИЧЕСКА ТАКСА: 4.99 USD на вечер за човек.
 • ТАКСА ОБСЛУЖВАНЕ: екскурзовод и шофьор.

ХОТЕЛИ
ПРИМЕРНИ ХОТЕЛИ:
 • ТАШКЕНТ         (2 нощувки)  The Elements 4*
 • БУХАРА             (2 нощувки)  Sahid Zarafshan 4*
 • САМАРКАНД  (3 нощувки)  Wellness Park 4*


 • Пакет "ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЕКСКУРЗИИ": 419 лв.
   • Обиколка на Бухара;
   • Национален парк "Ugam Chatkal";
   • Дегустация на вино във винарна Bagizagan;
   • Нощен Самарканд;
   • Вечерна разходка с лодка в Самарканд. 
 • Пакет "ВЕЧЕРИ": 309 лв.
 • Или обединени двата пакета в "МЕГА ПАКЕТ": 699 лв.
 • Предлагани на място ЕКСКУРЗИИ: *
   • Майсторски клас по рисуване на миниатюри върху копринена хартия;
   • Майсторски клас по калиграфия "Напиши името си";
   • Възможност да посетите галерия и/или спектакъл в Ташкент.
 • Информация за цената и условията ще получите с документите за вашето пътуване.